Wednesday, 17 August 2011

Special t0 MR.PanDa

hrm.. dah 2 minggu x dgr khabar awk kan encik panda... awk sht?.. awk ok?.. mcm mane kat sana..?. asyk teringt kat awk je.. heheh.. apa la sy nie kan.. awk owh awk.. sy saket.. saket sngt.. awk x ada nak dgr citer sy hari-hari..  skrg sume sy pndam sorg2.. awk... sorry sy dah tkr no.baru..  hrm.. awk.. sy ada bnk bnda nak citer.. nak citer kat sape nie.. =''( ... hrm.. tgk dah nangs lagi.. jgn la ngs..a'a nie kan.. aish! mcm bdk2..!! x matang..! mmg btl ckp encik panda tue.. x matang.. asyk mengeluh saket je...  senang menangs!!.. =''( suke wat senyum palsu!.. padan muka encik panda dah bnci tgk a'a senyum palsu.... hrm... awk.. sy rndu awk.. 

bored! chow!

Saturday, 13 August 2011

Berbuka puasa

Hai hai!!!.. wah!..lame dah a'a x update ini blog.. cian kamu yer blog.. for the first time.. buka puasa dgn kawan-kawan baru ku di sekolah baru.. kitorang makan kat RASAMAS.. collect sorg RM10.. mula2 ingt kitrg tmpah untuk satu kedai tue.. sbb kdai tue kecik je kowt.. skali dtg.. ada plak org2 lain.. =,="
mula2 x ramai pon nak pg sbb x ada transport.. then ada plak yg offer nak tlg amek n hntar kan balik.. baru la ramai yg pg....ahhahhaha..hujan punyer la lebat.. a'a smpai lmbt plak tue.. smpai2 je dorg sume ada yg dah hbs makan..hahaha.. smpai terus mkn la jwbnyer.. hah!! nie gmbr hari tue.. thanx tue miss eyqa!!..


with 'abang Long'

with miss nana.. kitrg smbt bezday ktrg skali.. =)

heroin-heroin

with miss EyQa

with kembar yg x seiras.. IQMAL n IQWAN

with miss sofia n adik beliau

empunyer BLOG.. =P

HITAM bebeh!!

with miss EYQA again

riang je muka korang sume kan...hahha

owh again!! miss EYQA..haha

smile...

with pasangan kapel kelas a'a nie hah.. =,=" haha

hero-hero

okeyh!! chow..

Friday, 5 August 2011

Happy Birthday!!!

happy bezday to me...
happy bezday to me...
happy bezday to siti amira...
happy bezday to me...

yeah2!!!!... i'm 18 now... =)
a'a  sngt2 bersyukur dan bertuah.. sebbnyer.. bezday ku jatuh pada hari pertama ramadhan.. 01/08/2011
Thanx untuk semua yg wish my bezday...
tapi... someone dah lupe my bezday.. 
tepat kul 12 malam a'a tggu wish tue..
are you forget my bezday??.. but its okeyh!
you try to forget me right... urm...

pape pown.. selamat hari jadi SITI AMIRA BT. RAMLAN





Sunday, 17 July 2011

.......

lame dah x bercerita...
hdp baru sy bermula....
awk.. sy harap awk happy skrg....
kuat smngt okeyh !! jgn tnsn2 lg....
kamu kan hebat.. sy harap 1 hari nanti sy akn jmpe awk.. awk yg baru... 
awk yg berjaya 1 hari nanti..... 
gonna miss u... ...

Thursday, 30 June 2011

Semalam........ dan Hari ini...

Semalam.. a'a gaduh teruk.....
Hari ini.... a'a dah ok... =) time kasih awk...

Semalam... a'a nangis teruk.... 
Hari ini... a'a ngs jgk sebb sakit sngt...

Semalam... a'a demam...
Hari ini... a'a still demam sikit...

Semalam.... a'a sakit kepala.. skit sngt-sngt... =''(
Hari ini... sama mcm semalam.. sakit x kurg.. tapi lebih sakit dari semalam...

Semalam..  a'a.. ape lg eh?? hrmmm...
Hari nie.. semua jd x betul... *sebb sakit tue...

Semalam..... a'a x boleh fokus dalam kelas....
Hari ini... x fokus jugak sbb sakit tue.. semua benda nampak dua.. sume benda yg a'a pegang jatuh.. badan menggigl..* apa dah jadi dgn a'a nie??... semua sebb sakit kepala tue...

Semalam... semuanya serabut!!!!!.....
Hari ini.. a'a blur.. sngt blur.. semua sebb sakit tue...

saya sudah semakin lemah.............

Monday, 27 June 2011

:)

Entri nie saja-saja tulis untuk menghiburkan hati sendiri.. ecece.. =) dress up a'a.. mcm mane yer.. urm.. suke pakai skirt yang labuh with blouse.. sumtime jeans with blouse/t-shirt.. tudung biasa.. n sumtime shawl.. love baju kurung and jubah sebab cantik-cantik.. hehehee.. apa lagi eh.. pakai kasut tumit tinggi.. cewah..hahahaha... kasut   ..urm.. kadang-kadang kasut yang comel-comel tue.. like-like.. suke make up tapi x ler over sesangat.. just bedak.. lip ice.. celak.. maskara.. tue je kowt..kalo rajin je pakai pemerah pipi.. hahaha... bawak beg yang dalam tue macam poket doraemon.. hahah.. ada make up.. ada pencuci muka.. tisue.. lotion.. minyak angin.. macam-macam la.. heheheh.. apa lagi eh.. urm.. x ada pape dah.. haha.. ok la.. chow!! =)

SIMPLE ITU SAYA.... 

Sunday, 26 June 2011

Kuatkan hati Ku ini..

" Ya Allah.. kuatkanlah hati hamba Mu ini.. Kuatkanlah hati ku untuk menerima apa saja dugaan Mu.. Kuatklanlah hati ku untuk menghadapi STPM yang akan aku hadapi tahun hadapan.. Ya Allah.. bukakanlah hati ku untuk untuk menerima kenyataan ini.. berikanlah aku ketabahan sekiranya aku bukan yang terbaik untuk dirinya.. ketemukanlah dia dengan org yang lebih baik dari ku buat dirinya.. Ya Allah.. sekiranya ini yang terbaik.. engkau berikanlah aku petunjuk Mu..lindungilah dia.. kuatkan lah semngt nya untuk menghadapi dugaan Mu..... Ya Allah.. jadikanlah aku anak yang solehah.. bukakanlah hati ku untuk berubah kejalan Mu.. bukakanlah hati ku untuk menunaikan segala perintah Mu.. dan meninggalkan larangan Mu.. Ya Allah.. hilangkanlah kesakitan yang aku alami selama ini................ berikanlah aku kesihatan tubuh badan.. Ya Allah.. sekiranya engkau ambil nyawa ku ini satu hari nanti.. Engkau tempatkanlah aku dalam golongan orang-orang yang beriman... dan ampunilah segala dosa yang aku lakukan di dunia ini...... sesungguhnya hanya pada Mu aku bermohon.. perkenankanlah doa hamba Mu ini.. Amin....... "


Tuesday, 21 June 2011

Facebook

a'a dah deactive kan facebook.. kenape???... mgkn ada kaitan degn entri " sepi itu indah kan..? "
(",) selamat malam... chow...

Sepi itu indah kan...?

sejak akhir-akhir nie asyik nak menaip je koje.. hahha..mcm-mcm nak citer.. hehe.. actually tgh sedih sebenarnya....hehhehe..  sumone... syg kat dye.. tp tue sume berubah dah.. sejak kuar result pasl upu.. sume berubah.. dye dpt msuk U..but me.. i only get form 6.. kesian kan...  jd bermula la semua.. dye masuk U.. n I masuk form6..  kat sana dah bz... gado mcm biase la.. selalu je.. selalu kene tgkg..  tapi ttp bg peluang.. a'a x pnh give up.. tp bile dah suruh pg dari hdp dye tue.."awk pg la kat ***tue "... hrm.. nak wat mcm mane.. sedihnya.. tp hidup perlu di teruskan.. a'a kan hebat (",) sepi itu indah.. sumtime kita hdp single lebih baik.. dye cakap dye dah give up belaja.. sbb slalu tensen.. a'a ke yg wat dye tensen??..sebb slalu gado.. smpai dah give up nak blaja.. hrm.. jd.. a'a mmbuat kptsn untuk tidak ganggu dye lg.. lg pon dye boleh hidup tanpa a'a..  to my mr.panda.. awk.. awk blaja rajin-rajin ye.. saya slalu doakan awk.. awk pandai.. awk mesti boleh buat punyer k.. x mo tensen2 lg taw.. saya dah x ada untuk slalu gado dengan awk.. good luck awk.. saya doakan awk jumpe sumone yg lbh baik dari saya untuk awk k.... ='')   i'm alone  ........chow.........







Monday, 20 June 2011

a'A kan hebat (",)

a'a..a'a jgn sedih ye.. ='') x mo nangis lagi..a'a kan hebat.. =) x ape la.. semangt-semangt!!!.. next year a'a nak STPM..  semangt kene carik sendiri.. jgn mengharap pada org... happy!!!.. x mo nangis lagi ye a'a.. a'a dah sorang-sorang skrg.. semua benda kene wat sendiri.. jgn mengharap pada orang.. orang tue dah berjaya... berusaha!!!!.. a'a hebat kan.. heheh =''') 

To you..

assalamualaikum.. awk... hai awk... awk sihat??.. seronoknya kalo awk ada kat sini mcm dulu... mcm2 sy nak share dengan awk.. saya rindu awk.. awk nak taw x.. saya segan ngan awk.. saya budak form6 je.. x macam awk.. awk dapat masuk U.. walaupun saya boleh bawak form6 tue.. tapi saya rase sdh jgk.. saya je yg taw saya mcm mane.. awk.. awk balaj rajin2 taw.. saya sentiase doakan awk.. =''')  awk boleh buat k.. aiz saya nie hebat org nya kan.. good luck awk.. (",)

kat sini la MR.PANDA saya belajar.. =)



Saturday, 18 June 2011

Harap-harap x....

Hey guys!!!.. hrm... hari nie mahu cerita pasal a'a dan sakit kepala..hrm.. sakit kepala nie a'a dah alami sejak masuk skola menengah.. jumpa doktor pown dah.. tapi sume jawapan doktar berbeza.. ok.. first time jmpe doktar time awal-awl msuk skola mengah dalam tgkatan 2 mcm tue... pg la jumpe doktar.. cek punyer cek.. doktar ckp sakit kepala biase je.. kalo biase..thn ok la.. pastue naik form 3 makin kerap plak.. jmpe doktar n still jawapn yg sama... dah makan ubat tapi sakit kepala x hilang-hilang jugak.. form 4 alhamdulillah dpt tawaran masuk teknik kat melaka.. makin jauh dari mak abah.. benda same jgk jadi.. sakit sakit dan terus sakit kepala.. form 4 g cek kat hospital melaka warden hantar.. jawapan nyer.. "adik nie mgkan asma.." erk???.. asma pulak... ada kene mengena ke???.. pastue pg cek akhir2 tahun doktar cakap gastrik plak.. aduh!!! ape nie.. cek la betul-betul!!!.. form 5.. nie rasenyer palik teruk kene cek.. time tue percubaan SPM paper pertanian.. mmg dah x larat sngt.. sakit kepala.. sebelum msk dewan dah muntah-muntah.. pastue msk dewan... jawb x sampai 10 soalan.. pg tandas balik.. dan muntah.. pastue ckp kat cikgu nak g hospital.. sampai sana.. 3 kali kene cucuk nak amek darah.. first cucuk abg tue ckp x dpt darah so kene cuck lg skali.. dah 2 kali cucuk.. dah dpat darah.. pastue x sampai berape minit abg tue pggil balik dan..dan cakap macam nie.. "adik..  result darah td rosak la..so, kita akan amek darah balik".. wow!! sakit!!!!.. macam nak pgsan...huhuhuhu.. dah habis sume benda alah tue dibuat.. doktar cakap.. a'a tensen.. dey!!.. ape nie.. ok la.. if tensen time tue boleh di terima la sikit.. now dah habis skola dah pown still sakit kepala.. aik???... x kan tensen lg kowt.. hrmm... jadi i decide mencari maklumat sikit tentag sakit kepala nie... ok.. a'a carik pasal barah otak.. eceh.. mana la taw kan.. just baca je... 

Tanda-tanda tumor otak...

1)  sakit kepala yang teruk terutamanya di sebelah pagi berbndg tengahari..(tapi ada yg mengatakan fakta ini tidak boleh diterima)

2)  sakit kepala yang berterusan diikuti dengan rase loya dan muntah

3)  sakit kepala yang menjadi semakin teruk apabila bersin, batuk dan menunduk

4)  perubahan tingkah laku seperti bersikap 'tidak apa'. hilang ingatan, hilang tumpuan dan kekeliruan..

hrm.. tanda-tanda yg pertama dan yang kedua a'a alami..mgkn ke a'a sakit yg serius???.. jumpe doktar???.. dah malas sebenrnya di sebbkan alasan yg berbeza-beza dan doktar yg cek mcm nak x nak.. jadi.. hrm.. x taw la apa nak ckap...  jumpe doktar wat habis duet je kalo doktarnya nak x nak cek.. cek x sampai 10 mint dah sah kan org tue sakit apa.. tue je la kowt nak cite.. hehhe.. harap-harap bukan 1 sakit yng serius.. chow...


adakah saya sakit........

hrm... masih mencari informasi tentang itu.....

Copy N Paste.. DIPLOMA.. TINGKATAN 6 DAN MATRIKULASI

wokeyh.. entry nie just untuk a'a menyedap kan hati sendiri n maybe org kat luar sane k yg masuk tingkatan 6 just like me... nie.. di copy khas dari blog omar.my.. jom bace k.....

Assalamualaikum dan salam sejahtera, hari ini merupakan hari Jumaat, dua hari yang lalu merupakan hari Rabu. Ada apa dengan hari Rabu tersebut? Bagi pelajar-pelajar Tingkatan 5 yang mengambil peperiksaan SPM 2010, sudah tentu hari Rabu yang lalu menjadi detik bersejarah dalam kehidupan masing-masing. Ada yang gembira, ada yang sedih, ada yang marah dan tak kurang pula yang kecewa. Ini dapat dibuktikan sendiri melalui pemerhatian aku dalam akaun facebook SPM 2010. Tahniah aku ucapkan kepada yang berjaya khususnya kepada mereka yang terdiri dari aliran Sains khususnya yang mengambil subjek Teknologi Maklumat (termasuk FOP, TMK, dll).
Bila bercerita dengan keputusan SPM, mesti ada yang cemerlang dan tak kurang juga yang kurang memuaskan. Menurut laman Facebook tersebut, seramai 99411 orang calon SPM 2010 telah gagal dalam peperiksaan tersebut. Walaupun demikian, kalau tak silap, SPM 2010 dapat menyaksikan kenaikan peratusan kenaikan kualiti dan kuantiti pelajar cemerlang yang terbaik dalam empat tahun. Ini bermakna, tahun aku amik SPM (2009) yang lalunya, pencapaiannya masih tak sebaik tahun ni. Oh ya, disebabkan SPM 2010 yang baru diumumkan keputusannya, beberapa entri lama dalam blog ini juga kembali bernyawa dengan jumlah unique pengunjung untuk dua hari hampir mencapai 3000.
SPM. Dari persediaan bulan Januari, kepada percubaan di September,  yang sebenar di November, dan keputusan di Mac. Timeline yang agak cantik. Sebaik sahaja keputusan SPM 2010 diumumkan, kebanyakan pelajar mula mengemaskini rekod permohonan IPT mereka terutama mereka yang memohon melalui UPU. Selain itu, ada juga yang menyemak kursus-kursus yang sesuai dengan keputusan mereka di halamanIMASCU. Malah, ada juga yang keliru dengan keputusan masing-masing, adakah mereka sepatutnya menyambung pengajian di IPT, Pra-Universiti atau di Tingkatan 6.
Itulah tujuan entri ini dikeluar. Untuk membicarakan ketiga-tiga suasana pendidikan berlainan taraf tapi menggunakan sijil yang sama, yakni SPM. Entri ini dikeluarkan setelah pemerhatian yang dijalankan selama beberapa bulan dengan kerjasama beberapa orang sahabat yang melanjutkan pengajian dalam pra-universiti dan tingkatan 6. Baca lebih lanjut untuk mengetahui pro-dan-kontra tentang pengajian di IPT, Pra-Universiti dan Tingkatan 6.
Institut Pengajian Tinggi (Program Diploma IPTA/IPTS)
Ini ialah pilihan utama bagi kebanyakan individu. Hatta, tak kurang juga yang memilih untuk ke IPT untuk glamor semata-mata ye. Dapat sahaja slip SPM tu, kebanyakan diantara pelajar mula memikirkan universiti mana yang mereka nak masuk, nama-nama seperti UiTMUIAMUMMMUUTPUniKL mula menjadi topik hangat dalam kalangan pelajar. Belum lagi diceritakan tentang kursus-kursus yang nak dipilih, ada yang pilih Business Study, Islamic Banking, Accounting, Architecture and Engineering, Computer Science dan lain-lain.
Kehidupan di IPT boleh dikatakan agak menyeronokkan berbanding kedua-dua pilihan lain tadi. Masakan tidak, dengan kebebasan sepenuhnya, diri sendiri berhak menentukan apa yang terbaik dan apa yang buruk. Segalanya bergantung kepada diri sendiri dan rakan-rakan yang lain. Ditambah pula dengan jadual waktu kuliah yang fleksibel dan boleh disusun sendiri oleh pelajar. Pilihan kursus pengajian yang banyak merupakan satu kelebihan untuk pelajar IPT, sebagai contoh, dengan penggunaan accumulated courseuntuk sesebuah program membolehkan pelajar mengambil subjek-subjek tanpa pre-requisite terlebih dahulu bagi mengurangkan risiko gugur taraf sekiranya CGPA tidak mencukupi.
Tambahan lagi, dengan menyambung pengajian di IPT, kemudahan pembiayaan kini boleh diperolehi dengan mudah. Dengan kemudahan seperti Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) atau dana Majlis Amanah Rakyat (MARA), pelajar boleh menyambung pengajian kepada kebanyakan kursus yang diminati dengan mudah. Hanya perlu penjamin dan tandatangan :)
Kebaikan Diploma dari segi pendidikan berterusan ialah kebolehupayaan pemindahan kredit (credit transfer), sebagai contoh, sekiranya seorang pelajar telah tamat pengajian @ konvokesyen untuk program Diploma Sains Komputer, dia boleh memindahkan kredit dari program Diploma ke program Ijazah. Maka, terdapat kursus-kursus pengajian yang tidak perlu diambil untuk menamatkan sesuatu program pengajian.
Berbeza dengan Pra-Universiti, walaupun terdapat sesetengah program Pra-U dijalankan di kampus-kampus IPT, sebagai contoh Pusat Asasi UiTM, Pusat Asasi UM dan sebagainya, kebanyakan pelajar yang menuntut di IPT (selain program Pra-U) boleh dikatakan kurang tertekan. Hal ini kerana, peperiksaan dijalankan secara berjadual dan diusulkan terlebih dahulu (3 minggu lebih awal), tugasan selalunya diberi masa 2-3 minggu sebelum tarikh tamat dan projek akhir selalunya dibuat dalam berkumpulan.
Dari sudut yang lain pula, kehidupan yang agak bebas dan rileks di kebanyakan IPT di Malaysia khususnya yang bertempat di Kuala Lumpur dan Selangor lebih menyebabkan sesetengah pelajar untuk tidak fokus kepada pengajian. Maklumlah, bila parent dah tak awasi, macam-macam boleh berlaku tu, boleh jadi pelajar akan menghabiskan cuti hujung minggu melepak di pusat-pusat membeli belah atau hiburan. Malahan, jika dinilai dari aspek pergaulan, pelajar-pelajar lebih mudah terpengaruh dengan sikap rakan-rakan mereka. Sebagai contoh: Yang bukan menghisap rokok tak mustahil akan menjadi seorang penghisap rokok yang tegar.
Selain itu, pelajar yang kurang bijak menguruskan diri dan masa boleh mendatangkan masalah besar. Hal ini kerana, walaupun pelajar diberitahu tentang tugasan dan projek akhir ada kalanya 2-3 minggu lebih awal, kebanyakan pelajar lebih gemar menangguhkan kerja tanpa alasan yang sewajarnya.
Dibandingkan dengan program IPT setaraf Diploma yang lain, seseorang pelajar mungkin akan sedikit ketinggalan berbanding pelajar yang lain. Sebagai contoh, berlandaskan program 5 semester Diploma, pelajar yang memasuki IPT pada usia 18 tahun akan konvokesyen pada usia 21 tahun. Sedangkan pada masa yang sama, pelajar Pra-Universiti telahpun menjalani proses konvokesyen untuk Ijazah manakala pelajar Tingkatan 6 (STPM) sudah berada di tahun pertama/kedua untuk program Ijazah.
Program Pra-Universiti (Asasi dan Matrikulasi)
Bagi sesetengah pelajar yang berkelayakan dan mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM, matrikulasi dan asas menjadi pilihan utama. Perlu diingatkan, Pra-Universiti ialah program khas untuk pelajar-pelajar cemerlang. Program ini juga dikenali sebagai trek pantas untuk melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah. Matrikulasi dan Asasi adalah program khas yang dirangka untuk membolehkan pelajar cemerlang melangkau program Diploma.
Program Pra-Universiti boleh dikaitkan dengan individu pelajar yang mengimpikan cita-cita untuk bergelar seorang doktor (Dr.) dan menyambung pengajian di universiti-universiti terkemuka seperti Universiti Kebangsaan MalaysiaUniversiti Sains Malaysia dan Universiti Malaya.
Matrikulasi lebih umum dalam menawarkan program satu tahun (lebih kurang 9 bulan) dan ada juga program dua tahun (lebih kurang 18 bulan). Matrikulasi yang menjadi pilihan kebanyakan pelajar  kini ialah matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia. Namun demikian, seperti yang dinyatakan diataus, terdapat beberapa IPTS dan IPTA menawarkan program Asasi di kampus-kampus mereka.
Salah satu kelebihan besar prlejar-pelajar Pra-Universiti ialah kebolehupayaan untuk melangkau program Diploma. Hal ini demikian kerana, kebanyakan program Diploma (termasuk yang aku tengah study sekarang ni) mengambil masa sehingga 5-6 semester iaitu bersamaan dengan 2 tahun 5 bulan atau 3 tahun (2 semester = 1 tahun). Jadi, bayangkan dengan usia semuda 18 tahun, pelajar memasuki program Pra-Universiti dan keluar pada usia 19 tahun dan seterusnya memasuki program Ijazah. Sekiranya pelajar konvo pada masa yang tepat, dalam usia 21-22 tahun, pelajar sudah melangkah ke alam pekerjaan dengan segulung Ijazah :)
Dari aspek yang lain, berbeza dengan program Diploma dan Tingkatan 6 (STPM), perlu dingatkan bahawa sijil Asasi dan Matrikulasi boleh dikatakan tidak laku untuk pekerjaan. Pelajar yang telah tamat program Pra-Universiti wajib menyambung pengajian ke program Ijazah dan sorry to say, sekiranya seseorang pelajar tersebut gagal dalam Pra-Universiti, pelajar terpaksa mengulang permohonan untuk menyambung pengajian menggunakan kelulusan SPM.
Selain itu, pelajar Pra-Universiti juga turut perlu bersaing dengan pelajar-pelajar Diploma (semester akhir), dan Tingkatan 6 dalam usaha untuk merebut tempat di IPT dalam peringkat Ijazah.
Tingkatan 6 (Sijil Tinggi Pelajara Malaysia / STPM)
Tingkatan 6 boleh dikatakan sering menjadi pilihan terakhir (fail-save choice) oleh pelajar apabila mereka gagal meraih tempat ke IPT apatah lagi ke Program Pra-Universiti. Selain itu, kemudahan prasarana pendidikan di Malaysia dan kolej-kolej swasta yang tumbuh bak cendawan yang semakin banyak menawarkan kursus-kursus atau program-program untuk lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) merupakan salah satu faktor wujudnya sikap sebahagian besar lulusan SPM yang seolah-olah mengetepikan tingkatan enam. Hattta, ada yang sanggup duduk di rumah sahaja atau terus bekerja menggunakan kelulusan SPM berbanding melanjutkan pelajaran ke Tingkatan 6 kerana alasan “tingkatan 6 kurang populariti dan glamor”.
Mungkin, ada yang merasakan program ke Tingkatan 6, STPM kurang relevan lagi pada masa kini, namun tahukah korang bahawa setiap nama pelajar SPM telah pun didaftarkan didalam sekolah-sekolah yang bersesuai di Tingkatan 6 oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Hanya tinggal korang memilih untuk menerima tawaran atau tidak. Janganlah memberi alasan yang tidak masuk akal seperti “Tingkatan 6 kena pakai baju sekolah balik”, “baju kurung sekolah aku dah kena bakar” atau ‘Tingkatan 6 kena pergi sekolah”.
Hal ini berlaku kerana golongan pelajar ini beranggapan pendidikan di peringkat Tingkatan 6 lebih susah dari IPT, dan merupakan jalan yang lambat berbanding menggunakan saluran Pra-Universiti untuk ke peringkat Ijazah. Menurut perspektif masyarakat yang aku perhatikan, kebanyakan golongan yang berminat untuk ke Tingkatan 6 merupakan bangsa Cina. Kebanyakan dari bangsa ini jarang dilihat memilih Diploma sebagai kelulusan utama. Mereka sanggup mengambil peperiksaan STPM untuk menyambut pengajian di peringkat Ijazah bahkan mendapat prinsipal yang cemerlang dalam STPM.
Jika dikaji dengan teliti, pendidikan Tingkatan 6 boleh dianggap sebagai self-centered learning. Kerana melalui proses ini, pelajar didedahkan dengan cara menyelesaikan masalah dan pendidikan berpusat pelajar (bukan guru seperti semasa SPM). Jadi, pelajar tidak akan mengalami kejutan budaya apabila tiba di zaman IPT untuk meneruskan peringkat Ijazah setelah lulus didalam peperiksaan STPM. Apatah lagi setelah Tingkatan 6 diperkenalkan dengan sistem modular.
Kejutan budaya yang macam mana aku maksudkan? Cuba lihat, di IPT, pendidikan lebih berpusatkan pelajar untuk sesetengah program pengajian, dimana pelajar perlu menyelesaikan masalah atau tugasan yang diberi  dengan menggunakan segala sumber yang ada. Cara ini berbeza semasa zaman persekolahan Tingkatan 5. Maka, di Tingkatan 6, pelajar dilatih untuk menerapkan konsep pendidikan IPT dan dalam masa yang sama, dibimbing oleh guru.
Buat masa ini, sukar untuk aku perhatikan apa kontra pengajian pada tahap tingkatan 6. Mungkinkah kerana aku seorang pelajar IPT? Entahlah. Tapi, kalau tak silap aku, ramai yang mengatakan, Tingkatan 6 kebanyakkan menghadapi masalah bantuan pendidikan dari aspek tuisyen dari pihak luar. Yang ni pun aku tak pasti samada betul atau tak sebab di  bandar-bandar kebanyakkanya telah menawarkan program tuisyen di peringkat STPM. Sebagai contoh PTK dan KEG. Apapun, kena mendapat tahap kecemerlangan (prinsipal) yang cemerlanglah dalam Tingkatan 6. Logiknya, kalau Tingkatan 6 ini untuk orang yang gagal dan takde orang yang berjaya sekiranya memasuki Tingkatan 6, mengapakah kerajaan hari ini masih buat Tingkatan 6?
Menurut seorang guru yang berpengalaman, Tingkatan 6  menawarkan Sijil Akademik yang tertinggi iaitu Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) manakala universiti pula menawarkan Diploma iaitu persijilan mengikut program atau dikenali sebagai Sijil Ikhtisas yang boleh dikatakan tahap pencapaian terendah. Jadi, pastikan anda memasuki universiti sekiranya anda mendapat tawaran Ijazah dan bukannya Diploma. Kalau Matrikulasi atau Asasi tu boleh lagi la sebab kedua-duanya bukan Diploma.
Jadi, setelah lebih kurang 2 jam setengah aku menaip entri ini, berpandukan sumber-sumber yang didapati dari Internet dan rakan-rakan yang sudi membantu, kini terpulanglah kepada korang untuk menilaikan yang mana terbaik untuk diri korang. Pilihan hari ini menentukan masa hadapan. Dihadapan korang boleh dikatakan terdapatnya sekeping tiket yang belum dicetak dan gunakan tiket tersebut untuk mencetak destinasi pilihan korang. Dan ingatlah bahawa, setelah korang mencetak tiket tersebut (memilih), korang kena pastikan yang korang telah buat keputusan yang tepat dan rela tanpa tekanan dari mana-mana pihak, dan tanpa memikirkan faktor lain (kejar populariti dan glamor ataupun dipandang rendah rakan-rakan).
Penerangan sudah diberi, idea pun dah habis nak tulis.. jadi apa pilihan hati korang? Sekiranya korang nak kongsikan pendapat, sila komen dibawah dan jika korang merasakan entri ini berguna, sila klik Like pada ruangan dibawah.

Nota Ringkas (Situasi Sebenar):
Semasa aku menulis entri ini, aku baru tamat Semester kedua Diploma (memasuki IPT pada Julai 2010). Pada masa yang sama juga aku menulis entri ini, rakan aku di Kolej Matrikulasi Johor dan Pusat Asasi UiTM Shah Alam telah menamatkan pengajian dan akan menyambung pengajian dalam tahap Ijazah mungkin pada bulan September. Manakala, rakan aku sorang lagi di SMK SAAS akan menamatkan tingkatan 6 dia dalam lebih kurang 6 bulan lagi dan akan menyambung pengajian dalam tahap Ijazah pada penghujungl April 2012. Aku pula dijadualkan hanya menamatkan pengajian Diploma Sains Komputer ini pada Disember 2012. Jadi, korang fikir lah sendiri yang mana lebih cepat? (a'a suke ape dye ckp yg ini)..
Cikgu dan Pensyarah aku pernah berkata: Zaman sekarang ni Diploma dah banyak sangat. Yang ada Diploma pun belum tentu ada kerja. Jadi, aku suggest kalau korang tengah fikir nak masuk Matrik, Diploma, atau Tingkatan 6, pilihlah yang paling pantas ke peringkat Ijazah. Oh ya, lupa nak bagitahu; kalau korang masuk Form 6, dan tetiba korang rasa tak best, korang boleh berhenti dan apply ke IPTA/IPTS untuk Diploma TAPI kalau korang masuk IPTA/IPTS untuk Diploma dan tetiba rasa tak best, jangan harap la dapat masuk Form 6. Pergi je la study di IPTA lain atau buat Foundation di IPTS.
chow......

Taman Botani...

wahh!!! lame nyer x update blog ku ini.. hehehe... tadikan p jejalan ngan abg cafik.. abg iwan n kakak ku.. tapi sorg x ada sbb dye p keje.. =( x lgkap la jejalan hari ini.. raound 1 taman botani tue... adhoyai.. ponat den nie hah.. hahhaha.. tgkap2 gmbar.. ntah pape je posing abg2 ku itu.. nanti tgk erk.... hehehe.. mak dah pesan awl2.. balik sebelum kul 7.. ahahha.. maaf mak.. kul 7.40 kitrg smpai umah.. hajat di hati nak naik jmbatan gntg tue.. alahai.. sedang di baiki pulak.. x dapt nak naik.. =(  len kali pg kalo x dpt jalan jgk.. x yah buat dah.. p buang je eh jambatan tue.. hehehe.. nah.. tgk gmbar nie erk.. heheh..





























Friday, 3 June 2011

Diam lg bagus...

i'm really not in mood  malam nie.. nak org berubah.. tp dah berubah x leh terima plak.. hbs tue nak mcm mane lg?.. manusia mmg x pnh puas..  sume bnda, ada je yg x kena..  hrmmm... diam itu lebih baik dari berkata-kata... jd.. baik diam drpada ckp.. pastu gado.. n sakit hati... kan.. chow..


Wednesday, 1 June 2011

Tingkatan Enam...

hrmmm.... td borak-borak dengan 'kamu'.. borak punyer borak.. tibe-tibe ungkit balik pasal form 6 and U.. "awak.. awak nak sngt masuk U sebab ape?.." .."sebab sy nak masuk U la..." "awak.. duk u nie banyak nak pakai duit.. cite-cite awk nak jadi ckgu prasekolah kan.. amek STPM pown boleh jgk jd ckgu.. lg pown dah jimat mase... if awk wat btul-betul STPM nie.. nanti boleh dapat biasiswa untuk degree nanti... awak.. sy x kesah kalo awk nak amek ******ri tue.. awak nak amek ape pown sy x kesah.. yg pntg awk happy dgn ape yg awk blaja nie.. " "hrm.. kalo sy x leh bawak mcm mane?.. STPM tue kan susah..." "dah3.. jgn fkr sngt.. wat solat istikharah banyak...k.." ....................






adhoyai.. pening-pening.. kepala pown semakin kusut.. if a'a amek STPM... semua nie nak kene beli dan perlu ada.. ahaha.. sbb sume bnda nie ada yg x ada lg.. dah hilang ntah kemana.. jd.. "welcome back to school Amira".. a'a amek kemanusiaan.. bm,muet,sejarah,pengajian am, dan ekonomi...




kasut sekolah hitam for form 6


bag sekolah..like purple.. =)


bile dah masuk form 6 nie.. serius kene banyak membaca.. study goup.. study..study n study...


kena rajin-rajin study group le a'a lpas nie...


and now.. i'm STPM CANDIDATE  (mgkn akan terus kekal..mgkn jgk tidak)...  kejayaan ada di mana-mana.. kan 'kamu'.. chow.. =)








Tuesday, 31 May 2011

Terima Kasih Awak..

YOUR GUARDIAN ANGLE



When I see your smile
Tears run down my face
I can't replace
And now that I'm stronger I've figured out

How this world turns cold
And breaks through my soul
And I know, I'll find deep inside me
I can be the one

I will never let you fall
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all
Even if saving you sends me to Heaven

It's okay, it's okay, it's okay

Seasons are changing and waves are crashing
And stars are falling all for us
Days grow longer and nights grow shorter
I can show you, I'll be the one

I will never let you fall
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all
Even if saving you sends me to Heaven

'Cause you're my, you're my, my
My true love, my whole heart
Please don't throw that away

'Cause I'm here for you
Please don't walk away
And please tell me, you'll stay, stay

Use me as you will
Pull my strings just for a thrill
And I know, I'll be okay
Though my skies are turning gray

I will never let you fall
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all
Even if saving you sends me to Heaven

I will never let you fall
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all
Even if saving you sends me to Heaven

I will never let you fall
I'll stand up with you forever

8 Sifat Wanita Idaman Lelaki



Wanita Solehah
Perhiasan Indah di Dunia. Inilah salah satu persediaan kita untuk menjadi wanita yang disukai oleh suami. Banyak lelaki yg terpikat padawanita yg bersikap keibuan, lembut, mengambil berat dan penuh kasih sayang. Wajah yg keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas dan gelisah dan senang hati ketika mahu bermanja. Jangan tunggu sampai melahirkan baru nak tonjolkan sikap keibuan. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing-masing.

1. Keanak-anakkan
Dalam batas yg wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. Tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yang melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yang menyenangkan.  Misalnya, kemanjaan wanita yangmembangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki. Wanita ceria membuat lelaki lebih berghairah…..

2. Penuh Pengertian
Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan,
memilih waktu yang tepat untuk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yang berpengertian tidak terus mengeluarkan kata-kata yang kasar atau menuduh bukan2 sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya…..

3. Menghargai
Wanita yang menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dengan wanita yang suka diperlakukan dengan lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dengan tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga…..


4. Menjaga Penampilan
Lelaki menyukai wanita yang pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya. Dia akan murah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yang terbaik kepada dirinya. Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yg menyebabkan elaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yang tidak suka isteri yang masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3??

5. Pandai berbicara
Lelaki tertarik dengan wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dengan topik kegemaran wanita, wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual
yang pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik. Dia juga tahu menjadi pendengar yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yang suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dengan baik dan berfikiran terbuka.

6. Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri
Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yang lebih tua dan cara berhadapan dengan orang yang lebih muda. Apabila berhadapan dengan suasana yang baru, wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah di ajak ke
mana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung.

7. Menghormati Diri Sendiri
Lelaki suka dengan wanita yang menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yg baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yg dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati.

8. Simpati dan prihatin
Lelaki suka wanita yang murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yg susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yang wajar dan spontan mencerminkan hati yang mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yang memancar keluar dengan indah & mempesona.


Disappointed....

okey! baru nak start story2... mule dengan nie.. mule-mule cite dah kecewa.. alahai..hahaha.. memandangkan baru mule buat blog.. (semalam baru siap..*thanx to dayah).. jd.. cite ape yg jd kat a'a akhir-akhir nie la.. argghhh!!! swear!! kecewa yg teramat sngt... its all about UPU... sngt le sedih.. cite-cite nak jd cikgu prasekolah la kononnyer.. konon la.. time nak isik upu.. exited ko main.. pilihn pertama dah minx UPSI... MAKTAB maktab pown minx.. nak sngt jd cikgu... result SPM.. x yah ckp la... a'a pown x taw la mcm org x blaja pown ada rasenyer.. tp x pe la.. let by gone be by gone kan.. so.. life must goes on right... 3 kali kecewa.. 3 kali nangis.. mule-mule... nangis sebab.. temuduga cikgu KPLSPM x dapat.. pastu nagis lg sebab temuduga UPSI pwn x dapat.. pastu nangis lagi nangis lg nangis lg sebab UPU pown x dpat.. abang cakap.. " tue la.. len kali nak isi tanyer.. UITM pg piih letak bawah-bawah wat ape.. blahblahblah...." PULAK!!! time org tanyer masing-masing wat x taw.. so.. time dah kuar result UPU n a'a x dapat.. dah redha dah nie.. pastu.. ckp kat mak.. nak masuk form6.. dapat la aliran sastra kat sekolah lame ku Sek.Men.Tek.Melaka

UITM... kenangan....

UPSI ....hanya angan-angan......

nie lah sekolah saya.. Form4 n Form 5

 sampai kat sane memg dah kene pandg rndah ngan ckgu2 dulu..n ada jgk yg cakap.. "aik.. ingtkan x nak jejak kaki kat sini lg.." fuyooo.. manis kata-kata mu itu... tp x pe.. kejayaan seseorg bukan org lain yg tentu kan.. walaupon hati dah sakit sngt nie.. den wat x taw yolah mcm tue jgk ngan kawan-kawan ku.. HUZAIFAH ABDUL AZIZ.. NURUL FATIHA.. ULUL AZMI (tp nak mask unikl dah...*TAHNIAH la..) hehehe.. sape lg eh.. n sume-sume la bdk yg dr skola tue jgk.... tapi.. 3 minggu je kat sini.. naik cuti a'a pndah sekolah kat Sek.Men.Keb. Seri Serdang...

sekolah baru ku... *mcm x jelas je... 

so.. mule masuk sini naik cuti nie.. tapi.. belaja.. 1 minggu,1 bab habiskan.. parah mcm nie.. laju ngajo nyer cikgu nie..nak keja ape la agaknyer..
*hrm... belajar je la form6 nie semntara nak tunggu rayuan UPU... rezeki ada di mana-mana... semua orng boleh berjaya.. cuma bezanya.. lambat atau cepat je.... chow...

one day.. i will be like this.. same macam org lain jgk.. InsyaAllah....


Monday, 30 May 2011

entry pertama sebagai blogger

salam guys . Ini ialah entry pertama untuk blog saya . 
Mari kita berkenalan antara satu sama lain meh . 

Hai . Nama saya siti amira . Panggil aje mira .
Name awak ?
hehehe

Saya harap awak awak semua tak segan silu untuk singgah ke blog saya ini . 
Saya suka menulis . Sebab tu lah saya nak buat blog . 
Saya bukan nak heboh heboh . Tapi saja je nak bercerita . 
Sharing is caring kan . 

Ehh sebelum tu , hadap gambar ni .


ha . turuje ke . haha facebook je nih asalnye .. hahaha